Angstklachten

Angsten

Angstklachten komen veel voor. Vaker dan je denk en niets om voor te schamen. Angst ontstaat bijvoorbeeld door problemen in de relatie of met de kinderen, op het werk of angst over je gezondheid.  Ze verdwijnen weer zodra de problemen zijn opgelost of wanneer je een manier hebt gevonden om ermee te leren leven. Angst ontstaat ook vaak zonder duidelijke oorzaak.

In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden of opstandig worden.

Angsten ontstaan als reactie op onderliggende emoties zoals pijn, verdriet, boosheid, schuld en machteloosheid. Vaak ben je hier niet bewust van en overheerst de angst. Het is een beschermingsmechanisme van je lichaam. De manier hoe wij met bepaalde situaties om gaan is een vast patroon geworden en de onderliggende emoties zitten vaak diep verankert.


Kijk de angst in de ogen, accepteer jouw angst als een deel van je en laat emoties toe.

 

Hier 7 tips om beter met angsten om te gaan:

 • Praat over je angst
  Vertel iemand in vertrouwen hoe je voelt, deel je angst en wat het met je doet.
 • Ga bewegen
  Beweging zorgt ervoor dat je beter slaapt, meer energie hebt en bovendien verbetert het je humeur.
 • Ga naar buiten
  De zon of de wind op je gezicht. Je komt helemaal opgefrist weer thuis.
 • Eet gezond
  Verse groenten en vers fruit verbeteren je stemming. Vermijd zoveel mogelijk alcohol en cafeïne.
 • Mindfulness leven of mediteren
  Leef in het hier en nu. Leer om bewust te leven en te ontspannen.
 • Huilen mag
  Huilen lucht op. Door het tonen van emoties ontstaat ruimte voor de volgende stap.
 • Zoek hulp
  Professionele hulp kan angstklachten verminderen of verhelpen.

Er zijn verschillende manieren om angstklachten te behandelen. In onze eerste sessie bespreken we welke methode het beste bij je past.

Mogelijke methodes:

EFT( Emotional Freedom Techniques) is een techniek, waarbij wij mentaal en fysiek de angst te lijf gaan. Na een aantal sessies kan je EFT ook zelf toepassen wanneer het je van pas komt. Ik help je de weggestopte emoties te voelen, zodat je ze kunt loslaten en daarmee je zelf kunt toelaten en kan voelen.

Door middel van hypnotherapie of trance is men in staat om de oorsprong van de angst op een rustige, positieve en constructieve manier aan te pakken. Zodra men bij de onderliggende oorzaak van de angst of fobie komt kan door behulp van het onderbewustzijn dit probleem opgelost worden.

Ik wil van mijn angst af