Hoe word ik helemaal “ZEN”?

Hoe word ik helemaal “ZEN”? 10 tips!

Ben je niet zo spiritueel aangelegd, dan noemen we dit “meer rust in hoofd en lichaam”. Lees dan vooral verder want ik geef een heel praktische uitleg hoe je dit kan doen.
Meer ZEN zijn voelt heel goed. Je zal het zelf merken. Je kan rustiger reageren, beter concentreren, vrijer beslissen, je hebt meer controle en kijkt positiever tegen het leven aan.

Tip 1: Mediteer!

Hoe moet dat dan? Ga gewoon lekker op bed liggen, sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Adem 3 tellen in en weer 3 tellen uit. Herhaal en probeer dit 5 minuten vol te houden. Bouw langzaam op tot 10 minuten. Doe dit 3x per week. Je zal na een tijdje merken dat het je steeds beter lukt, dat je rustiger wordt en beter slaapt.

Tip 2: Schrijf!

Schrijven zorgt ervoor dat je meer helderheid krijgt. Schrijf op wat je bezig houd. “Wat moet ik allemaal doen? Waarmee ben ik bezig? Waaraan ben ik steeds veel tijd kwijt? Waarom ben ik zo gestresst? Wat wil ik bereiken?” Schrijf ook antwoorden en jouw plan van aanpak op.

Tip 3: Ruim op!

Een opgeruimde omgeving zorgt voor meer rust in je hoofd. Ruim je kamer op, gooi dingen weg die je niet nodig hebt of geeft dingen een plaats. Soort bij soort. Schoon je klerenkast op. Zorg voor meer overzicht, dan voelt dit ook direct een stuk rustiger in je hooft.

Tip 4: Werk zaken weg!

Soms hikken we tegen dingen aan. We zien er tegen op om aan iets te beginnen, maar als je eens begonnen bent zal je opgelucht zijn dat je het gedaan hebt. Je voelt dan letterlijk de last van je schouders en bent trots op jezelf.

Tip 5: Ontspan!

Doe iets waar je blij van wordt. Lees een boek of ga lekker sporten. Neem een warme douche of bad. ME-time zorgt voor een gelukkiger leven.

Tip 6: Accepteer jezelf!

Je vindt vanalles over jezelf. Te dit en te dat. Nooit goed en nooit genoeg. Vaak vergelijken we ons met een ander en het lijkt dat we onze eigen verwachtingen nooit kunnen voldoen.

Stop daarmee! Accepteer dat je niet perfect bent. Kijk eens wat milder naar jezelf. Je bent helemaal goed zoals je bent. Je bent leuk!

Tip 7: Leef in het moment!

Het klinkt zo makkelijk en dat is het ook. En toch doen we het vaak niet omdat we alweer bezig zijn wat in de toekomst moet gebeuren. Sluit even je ogen en adem 3x diep in en uit. Neem waar wat er om je heen gebeurt. Wat zien je, hoor je, ruik je, voel je? Neem het in je op en wees erbij!

Tip 8: Wees geduldig!

Meestal maken we ons druk over dingen die we zelf niet in de hand hebben. Het heeft totaal geen nut om te stressen en je hebt alleen jezelf ermee. Wie geduldiger leeft, heeft minder stress en laat zich niet zo snel uit de baan werpen.

Tip 9: Stop met haasten!

Vaak plannen we zo veel dingen op een dag, dat we continu moeten haasten. Op die manier doen we dingen maar half en dat voelt niet goed. Plan liever iets minder strak en neemt tijd voor de belangrijke dingen.

Tip 10: Dank jezelf!

Schrijf elke dag minimaal 1 ding op waar je dankbaar voor bent of wat je blij heeft gemaakt. Schrijf dit in een leuk boekje of op memo papiertjes en stop ze in een pot. Je wordt bewuster van de mooie dingen in je leven. Heb je eens een baal-dag, dan kunnen deze mooie woorden je weer opvrolijken.

De meeste van deze tips (geïnspireerd door soChicken) zullen niet nieuw zijn voor je, maar je moet het wel DOEN! Begin vandaag nog.

Heb je hulp nodig om deze tips in jouw dagelijkse leven toe te passen, neem dan contact met mij op.

 

Ik wil stappen zetten