Het geheim van een goede relatie…

Het geheim van een goede relatie

Gelukkige stellen zijn niet perfect, ook zij maken ruzie. Maar volgens de Amerikaanse psycholoog John Gottman zijn er wel zeven kenmerken waarop een goede relatie gebaseerd is:

1. Weet wat de ander belangrijk vindt

In gelukkige relaties kennen partners de belangrijkste gebeurtenissen uit elkaars geschiedenis, weten ze wat de ander belangrijk vindt, kennen ze elkaars voor- en afkeuren en elkaars dromen.
In een goede relatie wordt de kennis over elkaar regelmatig bijgewerkt. Hij neemt in de supermarkt haar favoriete koekjes mee. Als hij ’s ochtends vertrekt, weet zij ongeveer welke belangrijke afspraken hij heeft. Hij weet dat zij zich regelmatig kapot ergert aan haar zus, omdat zij zoveel van zichzelf in haar herkent. Zij weet dat hij regelmatig naar zeilboten gaat kijken, omdat hij eigenlijk een reis om de wereld wil maken.

 

2. Respecteer elkaar

Genegenheid en respect zijn de belangrijkste elementen van iedere relatie. Dit bevestigd een onderzoek van paren die meer dan vijftig jaar een goede relatie hebben. De partners onderstreepten allen als eerste het belang van wederzijds respect en elkaar met waardigheid behandelen.

Gottman geeft het voorbeeld van Olivia en Nathaniel die ruzie hebben over welke auto ze zullen kopen. Zij wil een degelijke auto, hij vindt dat saai en wil een jeep. De ruzie loopt hoog op en als je hen zou horen, zou je ernstig aan hun relatie gaan twijfelen. Maar plotseling zet Olivia haar handen in haar zij en steekt in een imitatie van hun vierjarige zoontje, haar tong uit. Hij ziet het aankomen en is haar net voor. Dan schieten ze alle twee in de lach en is de spanning over.
Dit noem je een herstelpoging, die voorkomt dat een conflict uit de hand loopt. Deze herstelpogingen zijn het geheime wapen van ‘emotioneel intelligente’ paren.

 

3. Houd contact met elkaar

Juist bij de kleine, schijnbaar nutteloze opmerkingen houden stellen contact met elkaar en blijven ze op elkaar gericht. Dit is dan ook de derde pijler waarop relaties rusten. De romantiek zit niet in diners bij kaarslicht of in grote, meeslepende uitspattingen.

Hoe komisch het ook mag klinken, het is goed voor de romantiek als een vrouw in de supermarkt aan haar man vraagt: ,,Hebben we nog bleek?” en de man zegt: ,,Ik weet het niet. Ik neem voor de zekerheid wel wat mee”, in plaats van apathisch zijn schouders op te halen.

Mensen vragen via kleine opmerkingen hun partner regelmatig om steun, aandacht, humor of genegenheid. Door even van je krant op te kijken en te reageren, geef je aandacht en versterk je de emotionele band.

 

4. Weet wat de ander belangrijk vindt

Laat je door je partner beïnvloeden in je beslissingen, of het nu gaat om het kopen van een nieuwe auto, het veranderen van baan of niet steeds de afwasborstel in de gootsteen laten liggen als je partner erom vraagt.

Vooral mannen schijnen moeite te hebben om invloed van hun vrouw te accepteren, maar het is voor de partner essentieel voor het gevoel gerespecteerd te worden.

 

5. Los problemen samen op

Het oplossen van problemen, conflicten en meningsverschillen is essentieel voor een stabiele relatie. Hiervoor zijn verschillende technieken, o.a. de eerdergenoemde herstelpogingen en het leren toleranter te worden over elkaars onvolkomenheden. Humor, juiste communicatieregels en respect spelen hierbij een grote rol.

 

6. Vind de oorzaak van het probleem

Zorg ervoor dat je niet vastloopt op de permanente problemen. Het doel is dus niet om de problemen op te lossen, maar om de dialoog op gang te houden. Het komt erop neer dat je ermee leert leven en onderzoekt wat de oorzaak is.

Problemen resulteren vaak uit onvervulde dromen zoals het nastreven van vrijheid, rust of verbondenheid met familie. De dromen van beide partners hoeven niet gelijk te zijn, als je die van de ander maar kent en ondersteunt. Als dat niet gebeurt, zal dit eindeloos tot conflicten leiden en uiteindelijk tot een breuk.

7. Geef het leven samen zin

Paren met een goede relatie geven hun leven samen zin, hebben een gedeelde levensvisie of een plan over de richting die hun leven zou moeten hebben.
Ze hebben rituelen en een duidelijke rolverdeling. Ook hun waardes komen in grote lijnen met elkaar overeen.

Geef je relatie een boost. Werk samen aan een betere relatie om de volgende relatiecrisis (die zeker gaat komen) beter uit te komen. Maak vrijblijvend een afspraak om te ontdekken hoe je meer liefde kan ervaren.