Hoe werkt HYPNOSE?

Hypnose

Vaak krijg ik de vraag wat hypnose eigenlijk is. Ik merk dat mensen het op de ene kant interessant vinden en op de andere kant eng vinden en bang zijn om de controle te verliezen. Dat is heel begrijpelijk. Helaas is het zo dat mensen vaak maar één vorm van hypnose kennen en dat is de show hypnose van TV. Daarmee wordt een beeld gecreëerd dat niet klopt. Show hypnose is totaal niet te vergelijken met hypnotherapie.

In hypnotherapie werken wij met mensen die met een probleem of vraagstuk komen. De bedoeling is om het probleem onder ogen te zien en de dieperliggende oorzaak aan te pakken. Het is een prachtige manier om met vastzittende patronen en overtuigingen op te ruimen.

Hier de meest gestelde vragen over hypnose:

Wat is hypnose?
Hypnose is een staat van diepe trance. Je geest ontspant zich en focust zich compleet op je innerlijke gedachten. Je vergeet even wat er rondom jou gebeurt en je bent alleen bezig met wat je innerlijk denkt en voelt. Onder hypnose staat je onderbewustzijn volledig open voor beïnvloeding, suggesties en nieuwe ideeën. Het bewuste en onderbewuste wordt vaak vergeleken met een ijsberg omdat we minder dan 10% bewust doen en de rest onbewust op een soort automatische piloot. Tijdens hypnose communiceert de therapeut met het onderbewuste.


Wat kan ik met hypnose bereiken?
Je leert luisteren naar je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor doe je nieuwe inzichten over jezelf op die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Daarnaast kan hypnotherapie andere therapievormen versterken.

Hypnotherapie is geschikt bij:

  • angstklachten
  • afleren van een bepaald gedrag zoals roken of snoepen
  • stress en burnout klachten
  • slaapproblemen
  • traumatische gebeurtenis

Hypnotherapie is een van de meest effectieve manieren van therapie. Geen enkele andere therapie is zo effectief op de korte als wel op de lange termijn.


Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

Uit onderzoek blijkt dat hypnose helaas niet voor iedereen geschikt is. Sommige mensen zijn gewoon niet onder hypnose te krijgen. De hersenen werken net ietsje anders dan de hersenen van mensen die met een vingerknip te hypnotiseren zijn. Daarom doet de hypnotherapeut aan het begin van een sessie een aantal suggestibiliteitstesten en bepaald op basis hiervan hoe vatbaar iemand is voor suggesties en hoe goed iemand op de hypnose techniek reageert.


Hoe voelt het om onder hypnose te zijn en is het gevaarlijk?
Bij een hypnose sessie ga je steeds meer in een diepe ontspanning tot in trance. Je bent aanwezig, onder controle en gefocust op jouw doel. Het lijkt een beetje op dagdromen. Je hoort geluiden om je heen, maar je filtert steeds meer en schakelt dingen uit die even niet zo belangrijk blijken. Het is dan ook niet gevaarlijk om onder hypnose te gaan omdat je onderbewuste alleen toelaat wat jij aan kan en je op elk moment uit de hypnose kan komen.


Wanneer werkt het niet?

Als je je niet comfortabel voelt bij je hypnotherapeut, geen volledig vertrouwen hebt in wat er gebeurt of jezelf niet compleet kunt ontspannen, wordt het moeilijker om een diepe staat van hypnose te bereiken.

 

Tijdens mij coach sessies gebruik ik hypnose als een van de mogelijkheden. Uiteraard is het belangrijk dat de client het nodige vertrouwen heeft en open staat voor deze techniek. Ik leg altijd vooraf uit wat we doen en wat de bedoeling hiervan is.

Ik wil stappen zetten